Περί εγκυμοσύνης στο σκύλο

Puppy

Ένας θηλυκός σκύλος μπορεί να γονιμοποιηθεί όταν είναι στην εποχή του, το οποίο συμβαίνει περίπου μία φορά κάθε οχτώ μήνες. Αυτή η γόνιμη περίοδος είναι επίσης γνωστή ως «οίστρος», και διαρκεί έως τρεις εβδομάδες. Εκτός από το ότι μπορεί να γονιμοποιηθεί αυτή την περίοδο, ακούμε συχνά "ο σκύλος μου ξέφυγε της προσοχής μου στην βόλτα". Μπορεί να έχει εμπλακεί σε καυγάδες εάν δεν είναι έτοιμη να ζευγαρώσει, οπότε θα δείτε τα σημάδια επάνω στο σώμα της. Για να αποφύγετε την κατάσταση αυτή, όταν βγαίνει βόλτα, θα το έχετε με το λουρί για την αποφυγή συμπλοκών, αν δεν θέλετε να ζευγαρώσει. Επίσης εάν ζει σε αυλή, προσοχή μην βρεθεί έξω από την περίφραξη (ή να μην έχουν πρόσβαση τα αρσενικά έξω από την περίφραξη).

Εάν δεν είστε σίγουροι για την διάθεση των κουταβιών (καταλήγουν δυστυχώς στα σκουπίδια), μην προχωράτε στην διαδικασία εγκυμοσύνης. Είναι μια διαδικασία δαπανηρή για εσάς και ιδιαίτερα δύσκολη για το ζώο σας. Ακούμε πολλούς να λένε ότι θα προχωρήσουν σε στείρωση του ζώου αμέσως μετά την πρώτη γέννα ή μετά τον πρώτο οίστρο. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ. Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη της στείρωσης είναι:

  • Μείωση πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου στους μαστούς.
  • Προλαμβάνει την εμφάνιση καρκίνου στη μήτρα και τις ωοθήκες, καθώς και άλλες επικίνδυνες για τη ζωή του μολύνσεις της μήτρας.
  • Εξαλείφει τον κίνδυνο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Η εγκυμοσύνη ενός σκύλου διαρκεί μεταξύ 61 και 65 ημερών, αλλά ενδέχεται να μην παρατηρήσετε εμφανείς αλλαγές στο σκύλο σας μέχρι να φτάσει η ώρα του τοκετού. Δεν υπάρχει κάποιο τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι, οπότε πώς απαντάτε στην ερώτηση «βρίσκεται ο σκύλος μου σε κατάσταση εγκυμοσύνης»; Υπάρχουν κάποια σημάδια που δείχνουν εγκυμοσύνη αλλά εάν θέλετε σίγουρα αποτελέσματα, η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι επιβεβλημένη.

Yorkshire Terrier

Πώς να διαπιστώσετε αν ένας σκύλος εγκυμονεί


  • Μια ελαφρά αποβολή βλέννας μπορεί να παρατηρηθεί ένα μήνα μετά το ζευγάρωμα.
  • Οι μαστοί της μπορεί να είναι πιο έντονοι σε χρώμα και μέγεθος περίπου 30 ημέρες μετά το ζευγάρωμα, και μπορεί επίσης να δείτε την παραγωγή ημιδιαφανούς υγρού.
  • O σκύλος σας μπορεί να κάνει λίγο εμετό στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.
  • Θα ξεκινήσει να παίρνει βάρος γύρω στην 35η ημέρα της εγκυμοσύνης, το οποίο σταδιακά θα αυξηθεί μέχρι και πάνω από το 50% του κανονικού βάρους.
  • Θα πρέπει να μπορείτε να παρατηρήσετε την πρησμένη της κοιλιά περίπου από την 40η ημέρα, αν και στους σκύλους που εγκυμονούν και έχουν λίγα κουτάβια, αυτή δεν είναι πολύ εμφανής.
  • Ενδέχεται να είναι πιο ήσυχη από το συνηθισμένο ή να μειωθεί η όρεξή της. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν κάποιο πρόβλημα, οπότε αν ανησυχείτε, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.
  • Η όρεξη θα αυξηθεί κατά το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης, οπότε να είστε προετοιμασμένοι να αλλάξετε αναλόγως το διαιτολόγιό της.
  • Ο κτηνίατρός σας μπορεί να βεβαιώσει την εγκυμοσύνη είτε με «τεστ εγκυμοσύνης σκύλων» , το οποίο μετράει τα επίπεδα ορμονών από την 21-25 ημέρα ή με υπέρηχο, από 20-22 ημέρα. Περίπου από την 30η ημέρα, ο κτηνίατρός σας θα μπορεί να πραγματοποιήσει σωματική εξέταση προκειμένου να δει πόσα ΠΕΡΙΠΟΥ κουτάβια περιμένει ο σκύλος σας.
Παρόλο που ο σκύλος σας θα πρέπει να γεννήσει μόνος του φυσιολογικά, πρέπει να είστε σε εγρήγορση και να επέμβετε σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Πάντα μετά από επικοινωνία με τον κτηνίατρό σας διότι υπάρχει περίπτωση να κάνετε κακό αντί για καλό. Το ζώο σας θα σας δώσει πολλές ενδείξεις όταν φτάνει η ώρα του τοκετού. Μπορεί να παρατηρήσετε προς το τέλος της εγκυμοσύνης, πως ο σκύλος σας ψάχνει ένα μέρος ήσυχο να γεννήσει. Μπορείτε να τον βοηθήσετε δημιουργώντας μια «φωλιά» σε ένα απομονωμένο, ζεστό μέρος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι σκύλοι γεννούν τα κουτάβια ομαλά και δε θα χρειαζόταν να επέμβετε. Παρόλα αυτά, μερικά σημάδια, όπως αποβολή αποχρωματισμένου εκκρίματος ή ανάπτυξη μητρικού φίλτρου χωρίς τον ερχομό κουταβιών, μπορεί να υποδεικνύουν επιπλοκές. Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω ή έχετε άλλες ανησυχίες, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)