Τα πάντα που πρέπει να γνωρίζετε για τα καναρίνια

Τα πάντα που πρέπει να γνωρίζετε για τα καναρίνια

Τα κανάρια ένα από τα πιο συναρπαστικά μικρά πουλιά

Τα κανάρια είναι χαρούμενα, όμορφα και έχουν ένα υπέροχα υπέροχο ήχο! Σε έναν τόσο πολυάσχολο κόσμο, τα καναρίνια μπορούν να αποτελέσουν έναν ιδανικό σύντροφο για πολλούς ανθρώπους. Προσθέτουν χρώμα στη ζωή μας καθώς είναι πολύχρωμα και έχουν ευχάριστες προσωπικότητες. Δεν υπάρχει τίποτα πιο γαλήνιο από ένα όμορφο τραγούδι καναρινιού για να σας ηρεμήσει από τα νεύρα στο τέλος της ημέρας.

Οι περισσότεροι τύποι καναρινιών μπορούν να τραγουδούν, αν και δεν μπορούν να τραγουδούν συνέχεια. Ένα τραγούδι καναρινιού διασκεδάζει από μόνο του αλλά έχει και άλλα πολύ επιθυμητά χαρακτηριστικά. Προσθέτοντας ένα καναρίνι στο σπίτι σας δεν θα προσθέτει ένα ανεπιθύμητο βάρος. Είναι μικρά, οπότε η διατήρηση των καναρινιών καταλαμβάνει πολύ λίγο χώρο. Είναι επίσης χαμηλότερη δαπάνη για αγορά του καναρινιού από πολλούς μεγάλους παπαγάλους και μερικά άλλα πουλιά.

Τα καναρίνια είναι ανθεκτικά και χωρίς πολλές απαιτήσεις, οπότε η φροντίδα των πουλιών είναι εύκολη. Δεν είναι σαν τον παπαγάλο και όπυ μπορείτε να παίξετε μαζί του αφού είναι απίθανο να γίνουν εξημερωμένα πτηνά που θα κάθονται στο χέρι σας. Μπορείτε απλά να καθίσετε αναπαυτικά, να χαλαρώσετε και να απολαύσετε ένα όμορφο τραγούδι καναρινιού.

Τύποι

Όλα τα εγχώρια καναρίνια προέρχονται από το Άγριο Καναρίνι Canary Serinus canaria. Υπάρχουν βασικά τρεις τύποι εγχώριων καναρινιών σήμερα, οι οποίοι κατηγοριοποιούνται με βάση τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Φωνή: εκτρέφονται για το τραγούδι τους
  • Χρώμα: εκτρέφονται για διάφορα χρώματα
  • Εμφάνιση: εκτρέφονται για ξεχωριστά χαρακτηριστικά του σχήματος, μεγέθους κλπ

Αν και υπάρχουν πολλές ποικιλίες καναρινιών από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε. Ορισμένες φυλές που ήταν δημοφιλείς στο παρελθόν δεν είναι πλέον διαθέσιμες, παρέχοντας θέση για νέες ποικιλίες καθώς και τις ποικιλίες που είναι σήμερα δημοφιλείς.

Περιγραφή

Το καναρίνι έχει γενικά μήκος μεταξύ 12-20 cm. Το φτέρωμα του είναι πολύ φωτεινό ξεκινώντας από κίτρινο, κίτρινο-πράσινο, πράσινο, σε αποχρώσεις του πορτοκαλί έως σε αποχρώσεις του κόκκινου. Η διάρκεια ζωής του καναρινιού ποικίλλει. Η μέση διάρκεια ζωής ενός θηλυκού καναρινιού είναι 5 - 6 χρόνια και για ένα αρσενικό καναρίνι, μέχρι τα 10 χρόνια, αν και υπάρχουν καναρίνια που έχουν ζήσει μέχρι 20 χρόνια.

Φροντίδα και σίτιση

Η τροφή των πουλιών αποτελείται από ένα καλό μίγμα σπόρων (βιταμινούχο) συμπληρωμένο με φρέσκους σπόρους, διάφορα φρούτα, πράσινα τρόφιμα και διάφορα πέλετς.

Πτηνοτροφή

Φρέσκα τρόφιμα και νερό πρέπει να παρέχονται καθημερινά.
  • Κανάριοι σπόροι: Οι φρέσκοι καναρικοί σπόροι είναι τα καθημερινά τρόφιμα και τα βιταμινούχα επικαλυμμένα σπόρια είναι άμεσα διαθέσιμα σε ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Ένα καναρίνι θα φάει περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους την ημέρα και τα καναρίνια σπανίως θα υπερφαγιάσουν, αν και ίσως χρειαστεί να τρώνε λίγο περισσότερο όταν ο καιρός είναι κρύος.
  • Συσσωματωμένη διατροφή: Διατίθενται επίσης σβώλοι διατροφής που περιέχουν βιταμίνες και περισσότερη πρωτεΐνη από τους σπόρους, καθιστώντας περιττή την προσθήκη των συμπληρωμάτων. Ωστόσο, τα πτηνά που δεν εκτρέφονται με pellets μπορεί να μην την αναγνωρίσουν ως τροφή, οπότε να μην την δεχτούν.

Συμπληρώματα

Τα συμπληρώματα είναι πολύ σημαντικά και μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα ξεχωριστό πιάτο και να γίνεται αλλαγή αυτών για ποικιλία.
  • Φρούτα και λαχανικά: Τα καθημερινά συμπληρώματα που αρέσει στα καναρίνια να τρώνε, περιλαμβάνουν χόρτα όπως λάχανο, μπρόκολο, ραδίκια, σπανάκι, σέλινο, μπιζέλια και κάρδαμο. Μικρές ποσότητες φρούτων όπως μήλα, πορτοκάλια, σταφύλια, μπανάνες και πεπόνια μπορούν επίσης να προσφερθούν. Οι λιχουδιές καναρινιών με σπόρους με μέλι, φρούτα και λαχανικά είναι διασκεδαστικά και θρεπτικά για το καναρίνι σας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι που πιστεύουν ότι αυτές οι λιχουδιές θα συμβάλουν σε ένα λήθαργο ή να γίνει ένα τεμπέλικο πουλί που μπορεί να είναι λιγότερο διατεθειμένο να κελαηδήσει.
  • Πρωτεΐνες: Περίπου μία φορά την εβδομάδα να δίνεται ένα επιπλέον συμπλήρωμα πρωτεΐνης, όπως μπισκότο αυγών
  • Τροφή που βοηθάει να κελαηδάνε: Κάθε λίγες μέρες μπορείτε επίσης να παρέχετε κάποια τροφή που βοηθάει στην ανάπτυξη φωνητικών χορδών.
  • Έγχρωμη τροφή για τα καναρίνια: Πάντα είχα απορία πως γίνεται να υπάρχουν και κόκκινα καναρίνια. Για το κόκκινο χρώμα είναι σημαντικό να παρέχετε μια έγχρωμη τροφή για τα καναρίνια.
  • Βιταμίνες: Τα περισσότερα μείγματα σπόρων καναρινιών έχουν σπόρους με επικάλυψη βιταμινών. Ωστόσο, εάν ο σπόρος δεν είναι εμπλουτισμένος με βιταμίνες, οι βιταμίνες μπορούν να προστεθούν στο πόσιμο νερό ή στην τροφή.
  • Μέταλλα: Παρέχετε ένα κόκκαλο από σουπιά ή ένα μπλοκ μετάλλων. Το ασβέστιο που παρέχουν θα δώσει στο καναρίνι σας ένα σταθερό ράμφος, ισχυρά κελύφη αυγών κατά την αναπαραγωγή. Το ασβέστιο στο κόκαλο σουπιάς βοηθά επίσης στην πέψη.
  • Χαλίκι: Σήμερα, η χρήση του χαλικιού αποθαρρύνεται ως περιττή για τα καναρίνια, επειδή ξεφλουδίζουν τους σπόρους τους. Ωστόσο στο παρελθόν, και ακόμη στις περισσότερες χώρες σήμερα, θεωρείται σημαντικό συστατικό για τη διατροφή των καναρινιών. Λέγεται ότι είναι απαραίτητο για την παροχή απαραίτητων μετάλλων και στοιχείων καθώς και για την πέψη. Πιθανότατα αυτή η αλλαγή είναι αποτέλεσμα ανάπτυξης εμπορικών τροφών.

Νερό

Ένα καναρίνι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς νερό για 24 ώρες! Παρέχετε φρέσκο και πόσιμο νερό καθημερινά.

Λουτρά

Κάντε μπάνιο στο καναρίνι σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και καθημερινά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τοποθετώντας ένα πιάτο στο κάτω μέρος του κλουβιού. Ένα μπάνιο με κλειστό περίβλημα θα συμβάλει στο να παραμείνει στο νερό χωρίς να σας λερώνει το κλουβάκι. Το κολύμπι είναι πολύ σημαντικό για τα καναρίνια κατά τη διάρκεια της πτερόρροιας και της αναπαραγωγής.

Καλλωπισμός πουλιών

Τα νύχια τους θα χρειαστεί να κόβονται περιστασιακά. ΠΡΟΣΟΧΗ να μην κόψετε την φλέβα καθώς το καναρίνι μπορεί να καταλήξει γρήγορα λόγω αιμορραγίας. Διατίθενται είδη κοπής νυχιών και στυπτική σκόνη για να σταματήσει η αιμορραγία στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων.
  • Κλουβιά πουλιών: Στα καναρίνια αρέσουν οι ανοιχτοί χώροι, οπότε δώστε στο κατοικίδιο ζώο σας ένα ευρύχωρο κλουβί. Αγοράστε επίσης πιάτα για φαγητό, νερό και λιχουδιές, καθώς και χώρο για μπάνιο. Τα καλά μεγέθη κλουβιών των καναρινιών είναι: Για ένα μόνο πουλί πρέπει να έχει μέγεθος τουλάχιστον 40εκ, ενώ για ένα ζεύγος καναρινιών, τα κλουβιά των καναρινιών πρέπει να έχουν μέγεθος τουλάχιστον 50εκ.
  • Πατήθρες: Δώστε δύο ή τρεις καλές πατήθρες. Τα κλαδιά δέντρων παρόμοιου μεγέθους κάνουν επίσης καλές κούρνιες και θα βοηθήσουν να φθαρούν τα νύχια με φυρικό τρόπο.
  • Πού να τοποθετήσετε τα κλουβάκια: Τοποθετήστε το κλουβί σε μια βάση ή κρεμάστε το από ένα βραχίονα τοίχου στο ύψος των ματιών. Βεβαιωθείτε ότι το σημείο που επιλέγετε έχει καλό φως και αερίζεται καλά, αν και απαλλαγμένο από ρεύματα. Πρέπει να βρίσκεται μακριά από πόρτες και παράθυρα όπου η άμεση έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να το κάνει υπερβολικά ζεστό, αλλά τοποθετείται κοντά σε τουλάχιστον έναν τοίχο για να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας. Οι μέσες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να κυμαίνονται από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου με θερμοκρασίες τη νύχτα έως 4 βαθμούς Κελσίου. Το κλουβί πρέπει να καλύπτεται τη νύχτα για να αποφεύγονται τα ρεύματα και οι διαταραχές.

Τα πάντα που πρέπει να γνωρίζετε για τα καναρίνια πάνω σε κλουβί

Καθημερινή φροντίδα

Παρόλο που τα καναρίνια απαιτούν πολύ λίγο χρόνο, ένα καθαρό περιβάλλον καθώς και φρέσκο φαγητό και νερό καθημερινά είναι απαραίτητα για την πρόληψη ασθενειών. Η βασική φροντίδα κλουβιών περιλαμβάνει καθημερινό καθαρισμό των πιάτων του νερού και του φαγητού. Κάθε δύο έως τρεις ημέρες αλλάζετε το χαρτί στο κάτω μέρος του κλουβιού. Κάθε εβδομάδα να πλένετε και να στεγνώστε ολόκληρο το κλουβί, συμπεριλαμβανομένων των πατηθρών.

Κοινωνική συμπεριφορά

Τα καναρίνια είναι πολύ κοινωνικά με καλή προσωπικότητα. Δεν θα βλάψουν τα παιδιά, τους επισκέπτες ή άλλα κατοικίδια. Ωστόσο, είναι δειλά πουλιά και δεν πρέπει να στεγάζονται μαζί με παπαγάλους, πιτσουνάκια ή άλλα πουλιά που τείνουν να είναι πιο επιθετικά από τη φύση τους. Η στέγαση δύο αρσενικών καναρινιών σε ένα κλουβί μπορεί να προκαλέσει μάχες, αλλά τα καναρίνια μπορούν εύκολα να στεγαστούν σε ένα ευρύχωρο κλουβί με άλλα καναρίνια και σπίνους.

Χειρισμός / Εκπαίδευση

Τις περισσότερες φορές, τα καναρίνια τα απολαμβάνουμε απλά για την ομορφιά και το τραγούδι τους. Ωστόσο, σε ορισμένα καναρίνια επιτρέπεται να εξέλθουν από το κλουβί τους να κουρνιάσουν σε πατήθρες ή αν είναι καναρίνια επιδείξεων και επομένως απαιτούν εξημέρωση ή εκπαίδευση. Τα καναρίνια μπορούν να κάνουν μερικά απλά κόλπα όπως να παίξουν με ένα παιχνίδι, αλλά είναι αρκετά συνεσταλμένα και χρειάζονται πολλή υπομονή. Εάν εκτίθενται σε ήχους όταν είναι νέα, τα αρσενικά καναρίνια μπορούν επίσης να μάθουν να μιμούνται ήχους όπως ένα κουδούνι τηλεφώνου ή ένα κουδούνι πόρτας.

Εάν θέλετε να εξημερώσετε ή να εκπαιδεύσετε το καναρίνι σας, είναι καλύτερο να αποκτήσετε ένα μόνο πουλί καθώς είναι ευκολότερο να εξημερώσετε ένα νεαρό καναρίνι. Το ψαλίδισμα των φτερών θα κάνει την εξημέρωση πολύ πιο εύκολη καθώς αναστέλλει την ικανότητά τους να πετούν. Όταν πρέπει να κρατήσετε το καναρίνι σας, τοποθετήστε την παλάμη σας στην πλάτη και τυλίξτε τα δάχτυλά σας γύρω από το πουλί με τον αντίχειρα και το δείκτη σας στις δύο πλευρές του κεφαλιού. Τα καναρίνια σπάνια δαγκώνουν, αν το κάνουν, δεν είναι επιβλαβές ή επικίνδυνο. Το να εξημερώσετε ή να εκπαιδεύσετε ένα καναρίνι απαιτεί πολλή υπομονή και επίμονη προσπάθεια.

Δραστηριότητες

Τα καναρίνια προτιμούν να μπορούν να μετακινούνται και είναι σημαντικό για την υγεία και την ευημερία τους να μπορούν να πετούν από πατήθρα σε πατήθρα. Κρατήστε τα αξεσουάρ του κλουβιού στο ελάχιστο για να επιτρέψετε την ελεύθερη κυκλοφορία. Ένα μόνο παιχνίδι, καθρέφτης ή κλαδί θα είναι άφθονο και μπορείτε να τα αλλάζετε περιοδικά για να παρέχετε ποικιλία.

Στην άγρια φύση, τα καναρίνια λατρεύουν να κυλούνται στο δροσισμένο γρασίδι για μπάνιο. Μπορείτε να βάλετε περιστασιακά υγρά φύλλα πικραλίδας ή χόρτα στο κάτω μέρος του κλουβιού για μερικές ώρες. Ένα κλειστό λουτρό πουλιών που τοποθετείται στο κλουβί μερικές φορές την εβδομάδα θα προσφέρει επίσης ένα διασκεδαστικό μπάνιο για το κατοικίδιό σας. Απλά μην το αφήσετε να κρυώσει!
Τα πάντα που πρέπει να γνωρίζετε για τα καναρίνια πάνω σε κλαδί

Αναπαραγωγή καναρινιών

Τα καναρίνια είναι αρκετά εύκολο να εκτραφούν άν τους παρέχετε «ιδιωτικότητα» και πολύ λίγες εξωτερικές διαταραχές.
  • Καναρίνια αναπαραγωγής: Η εποχή αναπαραγωγής καναρινιών ξεκινά με την άφιξη της άνοιξης. Το θηλυκό πρέπει να είναι τουλάχιστον ενός έτους και το αρσενικό δεν πρέπει να είναι άνω των πέντε ετών. Τόσο το αρσενικό καναρίνι όσο και το θηλυκό πρέπει να τρέφονται πολύ καλά. Συστήστε το αρσενικό στο το θηλυκό σε ξεχωριστά κλουβιά το ένα δίπλα στο άλλο για λίγες εβδομάδες πριν τα βάλετε μαζί ώστε να μπορούν να εξοικειωθούν μεταξύ τους και να αποτρέψουν τις μάχες. Θα πρέπει να συμπληρώσετε τη διατροφή τους με κομμάτια από σπόρους Nyjer, σπανάκι και μαρούλι. Επίσης, βάλτε λίγο ελαιόλαδο ή έλαιο φύτρου σιταριού στο μπισκότο των αυγών τους για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα και τη δέσμευση των αυγών στο θηλυκό.
  • Περιβάλλον αναπαραγωγής: Ένα κλουβί αναπαραγωγής είναι καλό και πρέπει να είναι περίπου 46 x 28 x 36 εκ. Τοποθετήστε μια φωλιά από κεραμικό, μέταλλο ή πήλινο ή μια ψάθινη φωλιά μέσα στο κλουβί. Για το υλικό ωοτοκίας των καναρινιών πουλιών, τοποθετήστε στη φωλιά ένα στρώμα μαλακών κομματιών ξύλου ή ξηραμένων χόρτων ή άλλου υλικού φωλιάσματος καναρινιών.
  • Ωοτοκία και εκκόλαψη: Το θηλυκό γεννά ένα αυγό την ημέρα μέχρι να υπάρξουν δύο έως έξι αυγά. Αφαιρέστε απαλά κάθε αυγό με ένα κουτάλι και αντικαταστήστε το με ένα «πλαστό» αυγό μέχρι να τελειώσει η ωοτοκία. Τα αφαιρεθέντα αυγά μπορούν να τοποθετηθούν σε βαμβάκι, άμμο, καλαμποκάλευρο, πλιγούρι βρώμης ή ξύσματα και να γυρίσουν μια φορά την ημέρα μέχρι να τα επιστρέψετε στη φωλιά όταν το θηλυκό την ωοτοκία. Ορισμένοι εκτροφείς πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να αφαιρέσετε το αρσενικό αυτή τη στιγμή, έτσι ώστε να μην παρεμβαίνει στο θηλυκό και να την αποτρέψει από τη γέννα. Άλλοι πιστεύουν ότι το αρσενικό μπορεί να βοηθήσει το θηλυκό κατά τη γεννά. Εάν επιλέξετε να αφήσετε το αρσενικό, βεβαιωθείτε ότι το θηλυκό μένει στη φωλιά που γεννά τα αυγά. Μετά από 12 ημέρες, προσφέρετε στο θηλυκό την μπανιέρα για ένα μπάνιο. Θα κολυμπήσει και θα επιστρέψει στη φωλιά και με αυτό υγραίνει τη φωλιά και ενυδατώνει τα αυγά. Αυτό μαλακώνει τις μεμβράνες των αυγών και βοηθάει στην εύκολη εκκόλαψη. Τα αυγά θα εκκολαφθούν την 13η ή 14η ημέρα. Προς το παρόν, προσφέρετε στα θηλυκά μαλακές τροφές, ψωμί εμποτισμένο με γάλα, σκληρούς βρασμένους κρόκους αυγών και λίγο μήλο. Σε περίπου δύο εβδομάδες, επιστρέψτε το αρσενικό στη φωλιά για να βοηθήσετε στη διατροφή των νεοσσών. Οι νεοσσοί γεννιούνται τυφλοί και χωρίς φτερά. Σε περίπου δυόμισι έως τρεις εβδομάδες, θα αρχίσουν να σχηματίζονται τα φτερά τους και θα αφήσουν τη φωλιά για να κουρνιάσουν σε χαμηλές πατήθρες. Θα είναι ανεξάρτητοι και θα τρώνε σπόρους σε περίπου έξι εβδομάδες και το θηλυκό μπορεί να επαναλάβει την αναπαραγωγή ξανά.
Μην αφήσετε ένα ζευγάρι να αναπαράγεται πολύ γιατί θα αρχίσουν να παράγουν αδύναμους νεοσσούς!

Πιθανά προβλήματα των καναρίων

Τα καναρίνια είναι πολύ ανθεκτικά πτηνά και σχεδόν όλες οι ασθένειες μπορούν να εντοπιστούν στην ακατάλληλη διατροφή και τα βρώμικα κλουβιά. Μια ισορροπημένη διατροφή και άφθονη άσκηση θα αποτρέψει τις περισσότερες ασθένειες των καναρινιών. Εάν ένα καναρίνι αρρωστήσει, θα χάσει γρήγορα το βάρος του, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε το πουλί σας και να παρακολουθείτε πραγματικές δραστικές αλλαγές ως ενδείξεις ασθένειας.

Μερικά σημάδια ασθένειας που πρέπει να γνωρίζετε είναι τα περιττώματα που δεν είναι ασπρόμαυρα, μη περιποιημένο φτέρωμα, έλλειψη όρεξης, συριγμός, πτερόρροια εκτός εποχής, δεν έχει όρεξη για κελάηδισμα, φαίνεται αδύναμο και καταρρέει. Μερικές από τις κοινές ασθένειες και τραυματισμούς που μπορεί να δείτε στο καναρίνι σας είναι σπασμένα φτερά ή πόδια, αμυχές και ανοιχτές πληγές, υπερβολικά ράμφη και νύχια, μάζεμα φτερών, ψευδές πτερόρροια που προκαλείται από κακή διαχείριση ή κακή διατροφή, κράμπες περιορισμού από ένα κλουβί που είναι πολύ μικρό, απώλεια βάρους, θερμοπληξία, σοκ, δυστοκία, ακάρεα, κρυολογήματα, φαλάκρα, φολιδωτά πόδια, πονεμένα μάτια, όγκους, απώλεια κελαηδίσματος, δυσκοιλιότητα και διάρροια.

Πρώτα μπορείτε να δοκιμάσετε και να απομονώσετε το πουλί σε ένα ειδικό κλουβί που το λειτουργείτε ως «νοσοκομείο», όπου το καλύπτετε όλο εκτός από το μπροστινό μέρος του κλουβιού και προσθέστε μια λάμπα ή ένα θερμαντικό κάλυμμα για να διατηρήσετε το εσωτερικό του κλουβιού σε σταθερή θερμοκρασία 30 βαθμών Κελσίου. Αφαιρέστε όλες τις πατήθρες και τοποθετήστε τα πιάτα με φαγητό και νερό στο πάτωμα. Εάν δεν δείτε βελτιώσεις μέσα σε λίγες ώρες, μεταφέρετε το πουλί σε κτηνίατρο για διάγνωση και θεραπεία.

Επίλογος

Αφού γνωρίσατε τώρα μερικά πράγματα για τα καναρίνια, μπορείτε να συμπεράνετε ότι η φροντίδα των καναρινιών δεν είναι δύσκολη υπόθεση, θα πρέπει όμως να γίνεται με υπευθυνότητα και συνέπεια. Η εμπειρία είναι κάτι που θα έρθει με τον καιρό. Εάν έχετε και εσείς κάποιον γνωστό που ασχολείται ή θέλει να ασχοληθεί με τα καναρίνια, μπορείτε να του υποδείξετε το παρόν άρθρο. Κατα τα άλλα, σας ευχόμαστε να διασκεδάσετε την ζωή σας με το νέο σας καναρίνι!!!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια