Οδηγίες φροντίδας για ορφανά γατάκια

Ορφανά γατάκια
Υπάρχουν πολλοί ασυνείδητοι κηδεμόνες ζώων που υποστηρίζουν την άποψη "να γεννήσει μια φορά το ζώο και μετά θα το στειρώσω". Αυτό που ίσως δεν έχουν υπολογίσει είναι ότι θα καταλήξουν με άλλα 2-5 γατάκια, τα οποία πρέπει να τα φροντίσουν. Τελικά, αυτό που γίνεται είναι να τοποθετούν τα γατάκια σε μια σακούλα και να τα πετάνε στον κάδο των σκουπιδιών, δείχνοντάς τους το σκληρό πρόσωπο της καθημερινής επιβίωσης.

Η τύχη των νεογέννητων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Εάν είναι άτυχα, θα πάθουν ασφυξία και θα ψοφήσουν. Εάν είναι λίγο τυχερά, μπορεί να σκιστεί η σακούλα και να αναπνεύσουν. Εάν είναι λίγο ακόμα πιο τυχερά, μπορεί να υπάρχει κάποια γάτα μητέρα που να τα υιοθετήσει. Εάν έχουν "άγιο", θα τα δεί κάποιος περαστικός, φιλόζωος και θα τα υιοθετήσει ο ίδιος, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί ένα μόνιμο σπίτι. Εάν είστε εσείς ο περαστικός, ποιες είναι οι σωστές ενέργειες;

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πολλοί άνθρωποι, θέλουν να το "παίξουν" φιλόζωοι και μεταφέρουν τα γατάκια σε ένα κτηνιατρείο, και ζητούν από τον κτηνίατρο να τα περιθάλψει ΔΩΡΕΑΝ και να τα φροντίσει. Ο ρόλος του κτηνιάτρου δεν είναι αυτός. Σύμφωνα με τον νόμο 4039 / 12 άρθρο 9, οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Οι Δήμοι ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων επιτρεπομένης της συνεργασίας με ενδιαφερόμενα φιλoζωικά σωματεία και ενώσεις ή και εθελοντές φιλόζωους. Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς, που καθοδηγούνται και ελέγχονται στο έργο τους από κτηνίατρο, ο οποίος ορίζεται από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής του Δήμου. Για περισσότερα περί αδέσποτων, σε επόμενο άρθρο.
Πως θα φροντίσετε ένα ορφανό γατάκι

Φροντίδα νεογέννητων γατιών

Αφού λοιπόν αποφασίσατε να προσφέρετε το "δώρο" της ζωής στα γατάκια, καλό είναι να οργανωθείτε γιατί σας περιμένει αρκετή εργασία. Ίσως το δυσκολότερο πράγμα που έχετε να κάνετε, είναι να βρείτε μια γατομαμά που γαλουχεί, ώστε να μπορέσετε να προσθέσετε κάποιο από τα γατάκια. Δυστυχώς δεν είναι το συνηθέστερο, οπότε πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

Ζέστη.

Όπως όλα τα ζώα έτσι και τα γατάκια κουλουριάζονται το ένα πάνω στο άλλο καθώς και πάνω στην μητέρα για να διατηρήσουν την θερμοκρασία τους. Μια από τις συχνότερες αιτίες θανάτου σε αυτές τις ηλικίες είναι η υποθερμία.
  • Τοποθετείστε θερμόμετρο χώρου για να ελέγχετε την θερμοκρασία.
    Η ιδανική θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι 35 C για 0 – 2 εβδομάδων νεογέννητα (πριν ανοίξουν τα μάτια τους), 28 C για γατάκια 2 – 3 εβδομάδων και 25 C για μεγαλύτερα των 3 εβδομάδων.
  • Χρησιμοποιήστε μπουκάλια ζεστού νερού τυλιγμένα με πετσέτες και θερμοφόρες για να διατηρήσετε την θερμοκρασία που επιθυμείτε. Κοινές ή ειδικές υπέρυθρες λάμπες θέρμανσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν τα γατάκια έχουν διέξοδο και μπορούν να αποφύγουν το φως όποτε θέλουν.
Προσοχή: Η υπερθερμία μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε αφυδάτωση, δηλαδή άλλη μια συχνή αιτία θανάτου.

Σπίτι.

Χαρτοκιβώτια, τσάντες και κλουβιά μεταφοράς μπορούν να παίξουν τον ρόλο της θερμοκοιτίδας.
Το δάπεδό τους να είναι ζεστό, απορροφητικό, μαλακό και να μην περιέχει τρίχες και κλωστές που μπορούν να τυλιχτούν γύρω από το πόδι ή το κεφάλι κάποιου γατιού ούτε άλλα επικίνδυνα για πνιγμό αντικείμενα. Καλές λύσεις για δάπεδο είναι παλιές πετσέτες, πάνες μιας χρήσης, ύφασμα από συνθετικό «fleece».
Το δάπεδο να καθαρίζεται συχνά!

Φροντίδα.

  • Ορφανά που δεν έχουν θηλάσει μητρικό γάλα, δεν έχουν αντισώματα και πρέπει να τα προφυλάξετε να μην έρθουν σε επαφή με ενήλικες γάτες ή γατάκια άλλων τοκετών.
  • Η καθαριότητα είναι απαραίτητη για να μπορέσουν να μεγαλώσουν. Πριν ασχοληθείτε μαζί τους πλύνετε τα χέρια σας με υγρό αντισηπτικό σαπούνι, πολύ σχολαστικά.
  • Κάθε μέρα σκουπίστε προσεκτικά ολόκληρο το σωματάκι τους με ζεστό βρεγμένο μαλακό ύφασμα για λόγους καθαριότητας και στη συνέχεια στεγνώστε το (ουσιαστικά προσομοιώνετε τον αυτοκαθαρισμό που θα κάνουν όταν μεγαλώσουν). Τα σύνεργα του ταίσματος και του δαπέδου να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται τακτικά.
  • Τα μικρά να ζυγίζονται συχνά (ζυγαριά κουζίνας) για να εκτιμηθεί η πρόοδός τους.
    Το γατάκι που διατρέφεται σωστά κερδίζει 10 γραμμάρια την ημέρα και τα κόπρανά του είναι σχηματισμένα, κίτρινου χρώματος.
    Μικρά που υποσιτίζονται δεν κερδίζουν βάρος, είναι ανήσυχα και κλαίνε συνέχεια. Αυτά θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα.
    Η σοβαρή διάρροια προκαλεί αφυδάτωση. Αν δεν επέμβει κτηνίατρος, οδηγεί στο θάνατο.
  • Μετά από κάθε τάισμα ορφανών ηλικίας 0 έως 3 εβδομάδων μην ξεχνάτε να χαϊδέψτε με λίγο βαμβάκι βρεγμένο σε ζεστό νερό την περιοχή που βρίσκονται τα γεννητικά τους όργανα και ο πρωκτός τους ώστε να προκαλέσετε την λειτουργία του αντανακλαστικού της αφόδευσης και της ούρησης που απουσιάζει.
    Ακριβώς το ίδιο θα έκανε η μητέρα τους με την γλώσσα της.

Νερό.

  • Τα ορφανά γατάκια πρέπει να λαμβάνουν περίπου 1,8 ml νερό για κάθε 100 gr σωματικού βάρους την ημέρα.
  • Αν δεν προσλαμβάνουν το αναγκαίο νερό με το γάλα που πίνουν, το νερό που τους λείπει πρέπει να τους χορηγείται σαν ξεχωριστό γεύμα

Τροφή.

Κάθε γατάκι πρέπει να θηλάσει το πρωτόγαλα από την μάνα του ώστε να αποκτήσει την επιθυμητή αρχική ανοσία. Το γάλα της γάτας προσφέρει, εκτός από τις κατάλληλες θρεπτικές ουσίες, παράγοντες που βοηθούν την πέψη και την άμυνα του οργανισμού. Κάθε μικρό θηλάζει 47 γραμμάρια γάλα την ημέρα κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του.
Δεν έχει βρεθεί υποκατάστατό του γάλακτος της γάτας. Η σύστασή του διαφέρει πολύ από το γάλα των άλλων ζώων.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να δώσετε αγελαδινό γάλα. Οι γάτες δεν μπορούν να διασπάσουν τη ζάχαρη του γάλακτος μέσω των ενζύμων. Επομένως, το σώμα αντιδρά με διάρροια και πεπτικά προβλήματα (π.χ. φούσκωμα και κοιλιακό άλγος). Η παραγωγή ενζύμων δεν μειώνεται εξίσου για όλες τις γάτες, αλλά οι περισσότερες επηρεάζονται.
  • Προτιμήστε γάλα για μικρά γατάκια που πωλείται σε Pet-shops.
    Ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή είστε πιο κοντά στην σύσταση του γατίσιου γάλακτος. Το γάλα σε σκόνη να το ανακατεύετε καλά ώστε να μην σβολιάζει και φράζει την συσκευή ταίσματος.
  • Να φτιάχνετε την ποσότητα που χρειάζεται για 2-3 γεύματα και να απορρίπτετε αυτό που περισεύει κάθε 6-8 ώρες.
  • Τα νεογέννητα τρέφονται κάθε 2 - 4 ώρες. Εσείς μπορείτε να τα τρέφετε κάθε 4 - 6 ώρες.
  • Το γάλα και τα σύνεργα χορήγησής του να είναι παντα ζεστά, στην θερμοκρασία σώματος του ζώου (38 C). Αν είναι κρύα, ίσως έχετε προβλήματα με διάρροιες.
  • Σωστή στάση θηλασμού: Ξαπλωμένα μπρούμυτα με το κεφαλάκι τους ελαφρά σηκωμένο. Μην ταίζετε πολύ γρήγορα γιατί μπορεί να συμβεί αναγωγή, πνιγμός, διάρροια.
  • Αρχίστε τον απογαλακτισμό των γατιών στην ηλικία των 3 με 4 εβδομάδων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα μάθετε να τρώνε από ρηχό πιάτο και σταδιακά να ελαττώνετε το γάλα και να αναμιγνύετε βαθμιαία όλο και περισσότερη κονσέρβα για αναπτυσσόμενα γατάκια και αργότερα κροκέτα.

Τρόποι ταίσματος.

  • Μπιμπερό
    Αν τα γατάκια μπορούν να θηλάσουν, χρησιμοποιείστε μπιμπερό. Θέλει περισσότερο χρόνο αλλά τους επιτρέπει να φάνε μέχρι του σημείου που θα νοιώσουν ότι χόρτασαν.
    Αναποδογυρίστε το μπιμπερό χωρίς να το ζουλίξετε (αλλιώς μπορεί να πνιγεί) και ελέγξτε να πέφτει μία-μία σταγόνα γάλακτος.
    Τοποθετήστε το γατάκι στην σωστή θέση ταίσματος.
  • Σύριγγα ταίσματος
    Αν τα γατάκια δεν ξέρουν και δεν μπορούν να θηλάσουν, είναι η μοναδική μέθοδος λήψης τροφή. Εάν δεν ξέρετε πως γίνεται, πρέπει να ρωτήσετε έναν κτηνίατρο.

Κοινωνικότητα.

Η περίοδος κοινωνικοποίησης της γάτας είναι η ηλικία μεταξύ 2 και 7 εβδομάδων.
  • Επιδιώξτε αρκετή σωματική επαφή στην ηλικία αυτή. Έτσι θα βελτιωθεί και η φυσική και η κοινωνική τους ανάπτυξη.
    Γατάκια που αναπτύσσονται μόνα τους κινδυνεύουν να γίνουν μοναχικά και εν μέρη επιθετικά (λόγω του αισθήματος αυτοπροστασίας). Αν δεν είναι κοινωνικά με τις γάτες δεν μπορούν να ζήσουν ούτε σαν αδέσποτα. Αν δεν είναι κοινωνικά με τους ανθρώπους δεν θα υιοθετηθούν ποτέ όσο τυχερά και να είναι.
  • Μερικές φορές μπορεί να παρατηρηθεί επίμονο πιπίλισμα του ενός στο άλλο (νομίζουν ότι είναι θηλή), και υπάρχει πιθανότητα να προκληθούν τραύματα του δέρματος. Τότε χωρίστε τα για μερικές μέρες.

Προβλήματα

  • Διάρροια.
    Το συχνότερο πρόβλημα στα ορφανά γατάκια είναι:
    - η ήπια διάρροια: χαλαρά και κίτρινα κόπρανα,
    - και η σοβαρή διάρροια: γκρι κόπρανα σαν νερό.
    Η σοβαρή διάρροια χρειάζεται θεραπεία από κτηνίατρο γιατί αλλιώς οδηγεί σε αφυδάτωση και πολύ γρήγορα σε θάνατο.
    Διαλύστε το γάλα που δίνετε κατά 50% με νερό.
    Μειώστε την ποσότητα των επομένων γευμάτων και ελέγχετε τα κόπρανα που παράγονται. Αν υπάρχει βελτίωση αυξάνετε την ποσότητα αλλά και την πυκνότητα του κάθε γεύματος μέχρι να φτάσετε ξανά την κανονική δόση.
  • Δεν μεγαλώνει ή χάνει βάρος
    Πίνει αραιό γάλα (λίγες θερμίδες/ml) με αποτέλεσμα να χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα ανά γεύμα από αυτήν που χωράει στο στομάχι των 15 κυβικών εκατοστών του νεογέννητου.
  • Υπογλυκαιμία
    Αν το γάλα που πίνει είναι πυκνό (πολλές θερμίδες/ml) και προσθέσουμε το ημερήσιο νερό που του λείπει (και πρέπει να το πάρει) θα αραιωθούν τα θρεπτικά του συστατικά και μπορεί να προκληθεί υπογλυκαιμία.
  • Μην χρησιμοποιείτε τις παρακάτω τροφές:
    - Ασπράδι αβγού: Δεσμεύει την βιταμίνη Β, και προκαλεί διάρροια.
    - Ανθότυρο (cottage cheese): προκαλεί σκληρά πήγματα στο στομάχι.
    - Κρέμα γάλακτος: Περιέχει ψηλές συγκεντρώσεις λιπαρών οξέων μέσης και βραχείας αλυσίδας και σχεδόν καθόλου λινολεϊκό οξύ (που περιέχει άφθονο το γατίσιο γάλα).

Συνοψίζοντας

Εν συντομία, φροντίζουμε ώστε το γατάκι να είναι πάντα ζεστό, κάνουμε πολλά μικρά γεύματα, βοηθάμε πάντα μετά από κάθε γεύμα στην ούρηση/αφόδευση και φροντίζουμε για την καθαριότητά του.
Η επόμενη κίνηση είναι να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο. Θα προγραμματίσετε αποπαρασιτισμούς και εμβόλια, ειδικά εάν αποφασίσετε να υιοθετήσετε κάποιο γατάκι.
Είναι κατόρθωμα αν η πράξη αγάπης σας στεφθεί με επιτυχία. Δυστυχώς, τα περισσότερα γατάκια δεν τα καταφέρνουν.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια