Γιατί τα ψάρια αποτελούν μια καταπληκτική επιλογή για κατοικίδιο;

Ψάρι κλόουν. Ψάρι ως κατοικίδιο
Για άτομα που αγαπούν τα ζώα, αλλά δεν έχουν χρόνο ή χώρο για να έχουν γάτα ή σκύλο, ένα ψάρι μπορεί να είναι το τέλειο κατοικίδιο. Όχι μόνο δεν θέλει πολλή συντήρηση-φροντίδα αλλά δεν θα ξοδέψετε πολλά χρήματα. Τα φωτεινά χρώματα και το γαλήνιο περιβάλλον τους μπορούν να φωτίσουν οποιοδήποτε σπίτι. Είναι επίσης τέλεια κατοικίδια για άτομα με αλλεργίες ή για μικρά παιδιά που μαθαίνουν να φροντίζουν υπεύθυνα για ένα ζώο για πρώτη φορά και μαθαίνουν τον κύκλο της ζωής.

Επιλέγοντας ένα ψάρι

Μπορεί να φαίνεται απλή εργασία, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές παραμετροι πριν επιλέξετε ένα ψάρι. Καταρχήν, υπάρχουν περισσότερα από 25.000 είδη ψαριών και περίπου 2.000 από αυτά μπορούν να ζήσουν σε ένα ενυδρείο στο σπίτι, από το ταπεινό χρυσόψαρο έως τα εξωτικά τροπικά ψάρια.

Ξεκινήστε με κάτι μικρό

Εάν θα γίνετε ιδιοκτήτης ψαριού για πρώτη φορά, ίσως είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε με μια καλά εφοδιασμένη δεξαμενή ή ένα μικρό ενυδρείο και δύο ή τρεις ανθεκτικά ψάρια όπως το χρυσόψαρο. Καθώς το ενδιαφέρον σας θα αυξάνεται, μπορείτε να κάνετε μια «αναβάθμιση» σε ένα μεγαλύτερο, πιο ακριβό ενυδρείο και πιο εξωτικές ποικιλίες ψαριών. Αυτό θα σας δώσει το χρόνο να μάθετε τη βασική φροντίδα και πώς να διατηρήσετε σωστά το νερό.

Ψάρι ως κατοικίδιο

Κάντε την έρευνά σας

Είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα ψάρι που να μπορείτε να προσφέρετε το κατάλληλο περιβάλλον. Οι ανάγκες των τροπικών ψαριών γλυκού νερού, των ψαριών κρύου νερού και των τροπικών θαλάσσιων ψαριών είναι όλες διαφορετικές. Όταν αποφασίζετε, εσείς και η οικογένειά σας ίσως θελήσετε πρώτα να κάνετε μια έρευνα προτού να προβείτε στην αγορά.

  • Πόσος χώρο έχετε για ένα ενυδρείο; Το μέγεθος της δεξαμενής θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην επιλογή των ψαριών σας. Μερικά ψάρια μεγαλώνουν αρκετά και χρειάζονται μεγαλύτερα ενυδρεία, άλλα, όπως το χρυσόψαρο, μπορούν να αναπτυχθούν σε ένα μικρότερο περιβάλλον υπό την προϋπόθεση ότι είναι καλά οργανωμένο και συντηρημένο.
  • Ποιος είναι ο προϋπολογισμός σας; Ενώ τα ψάρια είναι σχετικά φθηνά κατοικίδια ζώα, η δημιουργία δεξαμενής με τα σωστά συστήματα φιλτραρίσματος και τα φυτά μπορούν να αυξήσουν το τελικό ποσό. Η γνώση του προϋπολογισμού σας προτού αγοράσετε τον εξοπλισμό θα σας βοηθήσει όταν φτάσετε στο κατάστημα κατοικίδιων ζώων.
  • Πόσα ψάρια πρέπει να έχετε για τη δεξαμενή; Δεν ταιριάζουν όλα τα ψάρια και μερικά μεγάλα ψάρια βλέπουν τα μικρότερα ψάρια ως θήραμα. Πριν αγοράσετε τα ψάρια σας, ελέγξτε με το κατάστημα κατοικίδιων ζώων ότι ο συνδυασμός των ψαριών και το μέγεθος της δεξαμενής σας είναι κατάλληλος.
  • Τι είδους νερό ταιριάζει στα ψάρια; Η διαχείριση της θερμοκρασίας του νερού, της σκληρότητας και του επιπέδου pH είναι ίσως το πιο δύσκολο πράγμα για την συντήρηση και φροντίδα ενός ψαριού. Τα ψάρια είναι πολύ ευαίσθητα στο περιβάλλον τους, οπότε η κατανόηση των συνθηκών που πρέπει να αναπτυχθούν θα είναι απαραίτητη για την παροχή ενός ασφαλούς και ευτυχισμένου «σπιτιού».


Συνεχής φροντίδα

Τα ψάρια μπορούν να είναι πανέμορφα κατοικίδια. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργία μιας δεξαμενής και τη φροντίδα των ψαριών σας, δείτε αυτό το εύχρηστο άρθρο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια