6 συμβουλές που ο κτηνίατρος θέλει να ΜΗΝ κάνετε

6 συμβουλές που θέλει ο κτηνίατρος να ΜΗΝ κάνετε
Με την απόκτηση κάποιου ζώου, οι κηδεμόνες στην αρχή ψάχνουν να βρουν "οδηγίες χρήσης". Οι περισσότεροι δυστυχώς δεν έχουν κάνει την προεργασία ώστε να αποφασίσουν εάν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Όταν έρθει το νέο μέλος στην οικογένεια, ψάχνουν πληροφορίες, συνήθως από μη έγκυρες πηγές, που στην τελική μπορεί να κάνουν και κακό στο ζώο τους. Να έχετε στο μυαλό σας ότι Η ΠΙΟ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ. Θα δούμε εδώ 6 συμβουλές που ο κτηνίατρός σας θα ήθελε να αποφύγετε.

1. ΜΗΝ παίρνεις συμβουλές από το Google

Το Google βοηθάει αρκετά σε γενικές πληροφορίες (πχ οδούς, μαγαζιά, τηλέφωνα κλπ). Εάν αφορά θέματα υγείας, τότε ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ να ακολουθείτε τις συμβουλές που θα βρείτε διότι δεν θα πάρετε ποτέ μια σαφή απάντηση. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αγχωθείτε για "πιθανές" ασθένειες που δεν έχουν καμία σχέση με την περίπτωσή σας. Όταν το ζωάκι σας αντιμετωπίζει κάποιο θέμα, μια επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι αυτό που θα σας εξασφαλίσει μια σίγουρη και εμπεριστατωμένη διάγνωση. ΠΡΟΣΟΧΗ, μιλάμε για επίσκεψη. ΔΙΑΓΝΩΣΗ δεν γίνεται ποτέ από το τηλέφωνο.

2. ΜΗΝ παίρνεις συμβουλές από άλλους κηδεμόνες ζώων

Πολλοί κηδεμόνες ζώων αλλά και ιδιοκτήτες pet shop μπορούν να σας δώσουν κάποιες χρήσιμες πληροφορίες βασισμένοι στην εμεπιρία τους. Δεν είναι ειδικοί να σας πουν τι είναι καλύτερο για την υγεία του ζώου σας. Δεν γνωρίζουν τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα (κάτι που γνωρίζει ο κτηνίατρος). Οι πληροφορίες ας περιοριστούν στα σκεύη, παιχνίδια και ας φτάσουν μέχρι την τροφή.

3. ΜΗΝ ακολουθείς όλες τις νέες τάσεις στη διατροφή

Μιας και καταλήξαμε στην τροφή, ακόμα και εδώ καλό θα είναι να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας (έστω και τηλεφωνικά) για τον τύπο της τροφής. Οι εταιρείες με προϊόντα διατροφής για ζώα, χρησιμοποιούν μερικά τρικ του μάρκετινγκ προσπαθόντας να τραβήξουν το ενδιαφέρον των κηδεμόνων. Αυτό το καταφέρνουν με εκφράσεις όπως: Χωρίς γλουτένη, οργανικά, βιολογικά κλπ. Αυτές οι φράσεις μπορεί να τραβούν την προσοχή, ειδικά για άτομα που ακολουθούν αυτή τη φιλοσοφία στη ζωή τους, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι τροφές είναι κατάλληλες για το κατοικίδιό σας.

4. ΜΗΝ "παραβιάζεις" τις οδηγίες των συσκευασιών

Κάθε εταιρία αναγράφει στην συσκευασία της τροφής τις συνιστώμενες δοσολογίες που πρέπει να ακολουθούνται. Έχουν καταλήξει σε αυτό μετά από έρευνες. Εάν θέλετε να κάνετε μια "παραλλαγή", τότε θα πρέπει να πάρετε τη συμβουλή ειδικού. Πόσο μάλλον όταν αφορά ειδική περίπτωση όπως πχ. στείρωση όπου μπορεί να χρειαστεί ειδική τροφή (κλινική δίαιτα).

5. ΜΗΝ το παρακάνεις με τα treats

Μπορεί να αισθάνεστε ότι δίνετε αγάπη, αλλά στην πραγματικότητα κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό. Κρατήστε τα treats για επιβράβευση του ζώου σας, όταν κάνει κάτι καλό. Κρατήστε το μέτρο γιατί εύκολα μπορεί να εμφανίσει προβλήματα βάρουν που οδηγούν σε προβλήματα υγείας.

6. MHN αφήνεις μέρες να περάσουν ώστε να δεις αν το κατοικίδιό σου είναι άρρωστο

Η κυριότερη συμβουλή στο τέλος. Η πρόληψη της ασθένειας είναι πολύ καλύτερη από τη θεραπεία. Η θεραπεία αφενός είναι επίπονη (πχ αν χρειαστεί χειρουργείο) αφετέρου μπορεί να είναι και κοστοβόρα. Η συμβουλή των κτηνιάτρων είναι να τηρείτε το πρόγραμμα εμβολιασμών, να τηρείτε το πρόγραμμα αποπαρασιτισμών (έσω και έξω) και μόλις δειτε το πρώτο σύμπτωμα (εμετός, διάρροια, έλλειψη όρεξης ή συμπτώματα αλλεργίας) να κλείσετε άμεσα ραντεβού για επίσκεψη.
6 συμβουλές που θέλει ο κτηνίατρος να ΜΗΝ κάνετε

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια