Συμβουλές για να διατηρήσετε ασφαλή τα κατοικίδιά σας σε περίπτωση σεισμού

Σεισμός και κατοικίδια

Ο σεισμός είναι ένα απρόβλεπτο γεγονός. Σε πολλές δομές της κοινωνίας και του κράτους υπάρχουν σχέδια προστασίας και διαφυγής κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Το ίδιο πρέπει να έχετε και εσείς, για περιπτώσεις σεισμού. Στα σχέδια αυτά πρέπει να συμπεριλάβετε και τα κατοικίδιά σας.

Πριν από έναν σεισμό

Πως θα προετοιμαστείτε; Καταρχήν πρέπει να έχετε βάλει μικροτσίπ στο ζώο σας (είναι υποχρεωτικό από το νόμο). Στην περίπτωση που το ζώο διαφύγει της προσοχής σας για να βρει ασφαλές καταφύγειο κατά τη διάρκεια τους σεισμού όταν είστε έξω, έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να βρείτε το κατοικίδιό σας. Μαζί με αυτό καλό είναι να έχετε περιλαίμιο με ετικέτες ID εμβολιασμού, ετικέτα με το όνομά τους και το τηλέφωνο-email σας. Μέσα σε όλα αυτά, τσεκάρετε ότι το κολάρο (καλύτερα να έχετε περιστήθιο) είναι προσαρμοσμένο έτσι ώστε δεν θα σας γλιστρήσει όταν τρομάξει και προσπαθήσει να διαφύγει.

Κοινωνικοποιήστε το κατοικίδιό σας. Στην περίπτωση διαφυγής, ένα κοινωνικοποιημένο ζώο, είναι ευκολότερο να έρθει σε επαφή με κάποιον που πιθανό το πλησιάσει για να το διασώσει. Το καλά κοινωνικοποιημένο ζώο θα χειριστεί καλύτερο το άγχος και δεν θα είναι επιθετικό προς του άλλους ανθρώπους και τα σκυλιά. Πως θα το κάνετε αυτό; Τακτική επίσκεψη σε νέοα πάρκα σκύλων, υπέθριες εγκαταστάσεις κλπ.

Ένα ακόμα σημαντικό θέμα είναι οι εμβολιασμοί. Φροντίστε να είναι εμβολιασμένα και αποπαρασιτωμένα. Κατά τη διάρκεια μιας φυσικής καταστροφής, η κακή υγιεινή δημιουργεί εξαιρετικό έδαφος για ανάπτυξη βακτηρίων και αυξάνονται οι πιθανότητες ασθενείας του ζώου σας. Αυξάνεται το άγχος και μειώνεται το επίπεδο του ανοσοποιητικού τους (το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους). Με την διατήρηση των εμβολιασμών, το κατοικίδιό σας είναι πιθανό να παραμείνει υγιές ακόμα και σε ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης.

Φροντίστε να έχετε ένα σχέδιο εκκένωσης με όλη την οικογένειά σας (συμπεριλαμβάνετε και το κατοικίδιο). Να γνωρίζει ο καθένας τι πρέπει να κάνει και που να πάει. Ετοιμάστε και το κιτ ετοιμότητας για καταστροφές. Αυτό πρέπει να περιέχει ένα λουρί, κουβέρτα, φάρμακα και ιατρικά αρχεία σε αδιάβροχο περιέκτη, κύπελα τροφής και νερού και τροφή για 7-10 ημέρες, κιτ πρώτων βοηθειών (πάντα χρειάζεται). Τέλος να έχετε έτοιμο και το κουτί μεταφοράς έτοιμο για χρήση.

Κατά τη διάρκεια του σεισμού

Σε περίπτωση σεισμού θα πρέπει να έχετε γνώση της θέσης του κατοικιδίου σας ώστε να διασφαλίσετε την ασφάλειά του. Πάντα να γνωρίζετε την τοποθεσία που βρίσκεται μέσα στο σπίτι, την θέση που κοιμάται, την φωλιά του ή που κρύβεται όταν δεν θέλει να έχει φασαρία. Αφού γνωρίζετε τις συνήθειες του κατοικιδίου σας, είναι πιο εύκολο να το ανακαλύψετε κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης.Οι γάτες και τα μικρά σκυλιά, βρίσκουν καταφύγιο κάτω από κρεβάτια ή σε ντουλάπες για να αποφύγουν τις πιθανές βλάβες. Τα μεγαλύτερα σε μέγεθος σκυλιά, μπορείτε να τα εντοπίσετε ευκολότερα αλλά μπορούν να εγκαταλείψουν τον ιδιοκτήτη εν αγνοία του. ΠΡΟΣΟΧΗ, επειδή φοβάται και νιώθει ότι απειλείται η ασφάλειά του, υπάρχει περίπτωση να δαγκώσει. Γί'αυτό προσέξτε με τους χειρισμούς κατά την συγκράτηση.

Στην περίπτωση που ο σεισμός σας βρει στην καθιερωμένη βόλτα, προσπαθήστε να μετακινηθείτε σε ανοικτή περιοχή μακρυά από δέντρα και ηλεκτρικά καλώδια και πέστε στο έδαφος. Όταν κινείται το έδαφος, το σκυλί πιθανότατα να βρεθεί σε πανικό και να προσπαθήσει να ξεφύγει ώστε να βρει ένα ασφαλές μέρος. Κρατήστε το λουρί (ανάλογα και με το μέγεθος του σκύλου) αλλά αν δείτε ότι δεν είστε ασφαλείς, αφήστε το λουρί και αυτό θα βρει την δική του ασφάλεια. Με το πέρας της δόνησης, πρέπει να αναζητήσετε το κατοικίδιό σας.

Εάν είστε στο σπίτι σας (τις περισσότερες φορές δηλαδή), το ζώο θα τρέξει να βρει ένα ασφαλές μέρος. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, καλό είναι να ξέρετε τις κρυψώνες του για να το εντοπίσετε ευκολότερα. Εάν είναι στην οπτική επαφή σας, πέστε στο έδαφος με το κατοικίδιό σας και προσπαθήστε να το μεταφέρετε ή να το σύρετε κάτω από ένα γραφείο ή τραπέζι και καλύψτε το κεφάλι και το λαιμό. Εάν το κατοικίδιό σας αγχώνεται να ξεφύγει ή γενικά γίνεται επιθετικό, αφήστε το να φύγει για να βρει την δική του ασφάλεια. Αν δεν είστε εσείς ασφαλείς, δεν μπορείτε να σώσετε το κατοικίδιό σας.
Οι γάτες πιθανότατα δεν θα ανεχθούν να μπουν στο κουτί μεταφοράς κατά τη διάρκεια του σεισμού. Εάν το κατοικίδιο μπει σε κλουβί, είναι προστατεμένο από διάφορες πτώσεις αντικειμένων. Αν χρειαστεί να εκκενώσετε το σπίτι σας, προφανώς παίρνετε το κλουβί μαζί σας. Τα ζώα που ζουν σε κλουβί προφανώς παίρνετε το κλουβί μαζί σας.

Πολλοί πιστεύουν ότι τα κατοικίδια είναι ικανά να προβλέψουν τους σεισμούς. Η συμπεριφορά μερικών κατοικιδίων μπορεί να αλλάζει αρκετά λεπτά πριν από ένα σεισμό (αναφέρθηκε κόμα και ημέρες πριν). Συμπεριφορά όπως άγχος, στρες, αυξημένη δραστηριότητα. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται σεισμική απόκριση διαφυγής και μπορεί να συνδέεται με την ικανότητα του σκύλου να ακούσει ήχους υψηλής συχνότητας των βράχων που κινούνται με το σπάσιμο κάτω από τη γη. Μην περιμένετε από το κατοικίδιό σας πότε θα σας δώσει ένα σήμα για να προετοιμαστείτε. Ακούστε τους ειδικούς που μας λένε να είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο σεισμού. Άλλωστε είμαστε η 3η χώρα στον κόσμο σε σεισμική δραστηριότητα.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, θα είναι ασφαλή τόσο τα κατοικίδιά σας όσο και εσείς οι ίδιοι.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια