Συμβουλές για να διατηρήσετε δροσερό το σκυλάκι σας τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού

Σκυλί κολυμπαει στην πισίνα

Διατηρήστε το σκυλί σας χρούμενο με τις παρακάτω πέντε συμβουλές


1. Παρέχετε σκιά και νερό

Βεβαιωθείτε ότι το σκυλί σας έχει πρόσβαση σε σκιά και άφθονο καθαρό νερό όλη την ημέρα.

2. Προγραμματίστε τον περίπατό σας

Βγάλτε βόλτα το σκυλί σας νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο ήπιες. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο θερμοπληξίας. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν ο σκύλος σας είναι ηλικιωμένος, υπέρβαρος ή πάσχει από δυσκολία στην αναπνοή.

Να είστε προσεκτικοί στην βόλτα ή στην άσκηση μέσα στη ζέστη. Η άσκηση σε ζεστό καιρό είναι η πιο κοινή αιτία για ασθένεια που σχετίζεται με τη θερμότητα σε σκύλους.

3. Κάντε τη δοκιμή επτά δευτερολέπτων

Η άσφαλτος μπορεί να ζεσταθεί πολύ στον ήλιο και να κάψει τις πατούσες του σκύλου σας. Ελέγξτε το πεζοδρόμιο ή/και την άσφαλτο με το χέρι σας πριν αφήσετε το σκυλί σας να περπατήσει πάνω του και κρατήστε το χέρι σας για επτά δευτερόλεπτα. Εάν είναι πολύ ζεστό για εσάς, τότε είναι πολύ ζεστό για τις πατούσες του σκύλου σας.

4. Μην τους αφήσετε στον ήλιο

Κρατήστε το σκυλί σας μακριά από το άμεσο ηλιακό φως όπου μπορείτε. Χρησιμοποιήστε αντηλιακή κρέμα ειδική για κατοικίδια, που θα προστατεύσει τα εκτεθειμένα μέρη του δέρματος του σκύλου σας, όπως οι άκρες των αυτιών και της μύτης τους. Ζητήστε περισσότερες πληροφορίες από τον κτηνίατρό σας εάν χρειαστεί.

5. Επιλέξτε τις μελλοντικές δραστηριότητες-διακοπές

Εάν σχεδιάζετε μια μεγάλη βόλτα ή τις διακοπές σας, ελέγξτε αν τα σκυλιά είναι ευπρόσδεκτα στα αξιοθέατα των επισκεπτών που σκοπεύετε να επισκεφθείτε. Ορισμένα δημόσια πάρκα και παραλίες μπορεί να έχουν οδηγίες προστασίας δημόσιου χώρου ή οδηγίες για σκυλιά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους, επομένως ελέγξτε πριν ταξιδέψετε. Εάν δεν επιτρέπονται τα σκυλιά, βρείτε μια εναλλακτική λύση φιλική προς το σκύλο ή βεβαιωθείτε ότι έχετε βρεί κάποιο άτομο που θα φροντίσει το σκύλο σας ή να βρείτε κάποιο ξενοδοχείο σκύλου.

Σκύλος πίνει νερό

Τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας υπερθερμανθεί

Εάν τα σκυλιά είναι σταθούν πολύ και δεν μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους με λαχάνιασμα (γλώσσα έξω), μπορεί να πάθουν θερμοπληξία που μπορεί να αποβεί μοιραία για την ζωή τους.

Η θερμοπληξία μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε τύπο σκύλου, αλλά ορισμένες φυλές και τύποι σκύλων διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων των βραχυκεφαλικών φυλών, όπως αγγλικά μπουλντόγκ, pug και γαλλικά μπουλντόγκ. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα αγγλικά μπουλντόγκ είναι δεκατέσσερις φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από ασθένεια που σχετίζεται με τη θερμότητα σε σύγκριση με τα λαμπραντόρ. Η ρύθμιση της θερμότητας είναι ένα πρόβλημα για τις βραχυκεφαλικές φυλές.

Συμπτώματα θερμοπληξίας σε σκύλους

  • Βαρύ λαχάνιασμα
  • Υπερβολική σιελόρροια
  • Ληθαργικό με έντονη υπνηλία
  • Έμμετος
  • Κατάρρευση
Εάν ο σκύλος σας εμφανίζει οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας και ακολουθήστε τις οδηγίες που θα σας δώσει.

Πρώτες βοήθειες σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης θερμοπληξίας

Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για να σας δώσει οδηγίες. Σε περίπτωση που δεν τον βρείτε στο τηλέφωνο, προσπαθήστε να βρείτε τον κοντινότερο κτηνίατρο. Στην χειρότερη περίπτωση που είστε μόνος σας, ακολουθήστε (με δικιά σας ευθύνη), τις παρακάτω συμβουλές.

Tα σκυλιά που πάσχουν από θερμοπληξία πρέπει επειγόντως να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Aυτό πρέπει να γίνει σταδιακά αλλιώς μπορεί να υποστούν σοκ. Εάν ο σκύλος σας έχει καταρρεύσει, καλέστε αμέσως έναν κτηνίατρο, καθώς θα πρέπει να το δει ο ίδιος και να ξεκινήσει επείγουσα θεραπεία. Σε πιο ήπιες περιπτώσεις, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα για να μειώσετε τη θερμοκρασία του σκύλου σας
  • Μετακινήστε το σκυλί σε μια δροσερή περιοχή με σκιά.
  • Ξεκινήστε αμέσως να ρίχνετε μικρές ποσότητες νερού θερμοκρασίας δωματίου (όχι κρύο), στο σώμα του σκύλου (το κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει σοκ). Εάν είναι δυνατόν, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε βρεγμένες πετσέτες ή να τοποθετήσετε το σκυλί σε ανεμιστήρα πολύ χαμηλής έντασης. Εάν χρησιμοποιείτε βρεγμένες πετσέτες, φροντίστε να επανατοποθετείτε στο νερό τακτικά και να μην κρατάτε το σκυλί συνεχώς καλυμμένο - μερικές φορές αυτό μπορεί να τα ζεσταθεί αντί να τα κρυώσει.
  • Αφήστε το σκυλί να πιει μικρές ποσότητες νερού θερμοκρασίας δωματίου.
  • Συνεχίστε να ρίχνετε μικρές ποσότητες νερού θερμοκρασίας δωματίου στον σκύλο μέχρι να αρχίσει να ρυθμιστεί η αναπνοή του αλλά όχι τόσο πολύ που αρχίζει να τρέμει.
  • Μόλις ο σκύλος αρχίσει να κρυώνει και η αναπνοή του επανέλθει, καλέστε την πλησιέστερο κτηνίατρο ώστε να μπορεί να ελέγξει το σκυλάκι.
Σκυλί βρέχεται στο ποτάμι

Τελειώνοντας, μην ξεχνάμε να αφήνουμε φρέσκο νερό για τα αδέσποτα. Η ζέστη καταπονεί και αυτά και χρειάζεται να δροσιστούν και αυτά, έστω και για λίγο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια